Skip to main content

Doortje Rome debuteert bij Uitgeverij Doornwater met niets verbloemend, deels autobiografisch, verhaal!

uitgeverijDoornwater nieuwsbericht Doortje RomeOp 5 september a.s. verschijnt de eerste uitgave van Uitgeverij Doornwater. Niet alleen voor de kersverse uitgeverij wordt dit boek de eersteling, ook voor de auteur is het voor het eerst. Doortje Rome debuteert met ‘Ware liefde, dodelijke haat’, een erotische thriller met een politiek tintje.

Rome werd geboren in het buitengebied van Johannesburg, Zuid-Afrika als derde kind van een welgestelde plantage-eigenaar en zijn vrouw. Haar vader was actief in de Afrikaner Weerstandbeweging en Rome groeide op met het verhaal dat blanken superieur zijn aan gekleurde mensen. Aan de eettafel werd met de deuren dicht over het personeel gesproken, die werden aangeduid als kaffers.

Na de middelbare school gaat ze Nederlands studeren aan de Universiteit van Kaapstad. In die tijd richtte de studie zich vooral op de Nederlandse letterkunde. Ze kwam in aanraking met activistische studenten en vond bevestiging in haar afkeer van het racisme dat haar in haar ouderlijke omgeving in de greep had gehouden. Vanuit deze periode stammen haar eerste korte verhalen, die bestempeld werden als erotisch en soms zelfs pornografisch. Door de ook in Kaapstad beperkte ruimte om te publiceren over seksualiteit bleef de verspreiding van haar verhalen beperkt. Na haar afstuderen publiceerde Rome haar eerste roman die, dezelfde dag dat hij verscheen, werd verboden. Ze werd opgepakt en verdween voor een halfjaar in een cel. Haar boeken en manuscript werden vernietigd.

Nadat ze haar straf had uitgezeten trad ze in het huwelijk met een medegevangene, vooral omdat ze teruggaan naar Johannesburg wilde voorkomen. Haar man werd burgemeester van het township Kayamandi, maar vijf jaar daarna liep het huwelijk door overspel van haar echtgenoot op de klippen. Het stel had geen kinderen. Vervolgens verdiende ze de kost door bij een vertaalbureau te werken.

In 2018 ontmoette ze haar huidige man, een eigenaar van een Nederlands im- en exportbedrijf in Zuid-Afrikaanse wijnen. Twee jaar geleden traden ze in het huwelijk en verhuisden naar een dorpje in de buurt van Amsterdam.

Rome vindt eindelijk rust in haar leven en begint weer te schrijven. Ze schrijft ‘Ware liefde, dodelijke haat’; haar eerste Nederlandse roman. In dit gedeeltelijk autobiografische, niets verbloemende verhaal geeft ze er blijk van de Nederlandse cultuur en taal als geen ander te begrijpen en te kunnen duiden.

Ware liefde dodelijke haat DoornwaterVia een gedeelde relatie komt Rome in contact met Uitgeverij Doornwater. Van de Water en Van Doorn zijn beiden direct enthousiast over haar prikkelende, spannende thriller en bieden haar een contract aan.

Van Doorn, naast uitgever zelf ook auteur, zegt: “Ik was direct geïntrigeerd door wat deze vrouw heeft moeten doorstaan. Het moet vreselijk zijn om met de rem op de pen te moeten schrijven.”

Van de Water: “Ware liefde, dodelijke haat bevat werkelijk alle elementen om een bestseller te worden. Het is spannend, prikkelend, een beetje romantisch en kent enkele actuele thema’s!”

‘Ware liefde, dodelijke haat’ is vanaf 5 september a.s. via alle reguliere kanalen én via https://uitgeverijdoornwater.nl verkrijgbaar.

Doortje Rome, auteur, debuut